Ventriküler Taşikardi (VT)

Ventriküler Taşikardi Nedir?

Ventriküler taşikardi kalbin alt odaları olan ventriküllerden kaynaklanan hızlı bir kalp ritim bozukluğudur. VT’de kalp ritmi doğrudan karıncıktan başlar ve kalp hızı dakikada 100 atımın üzerine çıkar. Bu durum kalbin kanı etkili bir şekilde pompalama kabiliyetini bozarak potansiyel olarak ciddi sonuçlara yol açabilir. Ventriküler taşikardi, ventriküler fibrilasyon denen daha ciddi bir aritmiye dönebilir ve ani kalp durmasına da yol açabilir.

Ventriküler taşikardiyi ve potansiyel komplikasyonlarını anlamak, erken teşhis ve etkili tedavi için çok önemlidir.

Ventriküler taşikardi mekanizması
Ventriküler taşikardi mekanizması

Ventriküler Taşikardi Nedenleri Nelerdir?

Kalp hastalığı, bazı ilaçlar, elektrolit dengesizlikleri ve yapısal kalp anormallikleri gibi çeşitli nedenler ventriküler taşikardi riskini artırır. Ayrıca hiçbir kalp hastalığı olmadan da VT oluşabilir. VT nedenlerini anlamak ve en etkili tedavi yaklaşımını belirlemek için basit bir sınıflandırma yapmak çok faydalı olacaktır. VT’leri kabaca üçe ayırabiliriz.

İdiopatik VT’ler: Belirgin bir neden olmaksızın ortaya çıkan bu VT’ler en yaygın VT türüdür. Nedeni bilinmeyen VT olarak da adlandırılır. Genellikle çıkış yolu dediğimiz yerden, yani sağ kalbin akciğerlere kan götüren kısmından, solda aort kapağından veya bunlara yakın bölgelerden kaynaklanırlar.

Yapısal kalp hastalığı olan kişilerde olan VT’ler: Adından da anlaşılacağı gibi, altta yatan yapısal bir kalp hastalığı varlığında ortaya çıkan VT’lerdir. Bu hastalıklar şunları içerir;

  • Geçirilmiş kalp krizleri
  • Kalp yetmezliği
  • Kalp kası büyümesi ile seyreden genetik hastalıklar
  • Ventrikül (karıncık) ile ilgili kalp ameliyatı öyküsü
  • Miyokardit adı verilen kalp kası iltihabı
  • Kalbi etkileyen diğer sistem hastalıkları (sarkoidoz, amiloidoz vb. gibi) olarak sayılabilir

Elektriksel sistem hastalıklarına bağlı VT’ler: Bu hastalıklarda EKO veya MR gibi görüntüleme yöntemleri ile kalp normal görünür. Ancak EKG’de elektriksel bir sistem bozukluğu fark edilir. En sık görülenleri aşağıdaki gibidir;

  • Brugada sendromu (sıklığı her 5000 kişinin 1’inde)
  • Kısa veya uzun QT sendromu (doğuştan veya bazı ilaçların etkisine bağlı olabilir)
  • Katekolaminerjik polimorfik VT (her 10.000 kişinin 1’inde)

olmakla birlikte birçok neden sayılabilir.

Ventriküler Taşikardi Belirtileri Nelerdir?

Ventriküler taşikardi kısa sürüyorsa genellikle kalp çarpıntısı şeklinde görülebilir. Ancak uzun sürüyorsa baş dönmesi, bayılma, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetlere neden olabilir.

  • Hızlı Kalp Atışı, Kalp Çarpıntısı: VT durumunda kalp atışları normalden çok daha hızlı atar. Bu genellikle 100 atımın üzerinde bir hızda olabilir.
  • Baş dönmesi veya bayılma: Hızlı kalp atışları, vücut yeterli oksijen alamadığında baş dönmesine veya bayılmaya neden olabilir.
  • Göğüs Ağrısı veya Rahatsızlık: Kalbin alt odacıklarının düzensiz kasılması göğüs bölgesinde ağrı veya rahatsızlığa neden olabilir.
  • Nefes Darlığı: Kalp atışlarındaki hızlı artış, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijeni almasını zorlaştırabilir ve bu da nefes darlığına neden olabilir.

Ventriküler Taşikardi Nasıl Anlaşılır?

Ventriküler taşikardi EKG veya ritim holterde çarpıntı anının yakalanması ile teşhis edilir. Kalp çarpıntıları nadirse bunu kaydetmek zor olabilir. Daha uzun EKG kayıtları gerekli olabilir. Ayrıca elektrofizyolojik çalışma (EPS) çarpıntıları yeniden oluşturmak ve tanıyı netleştirmek için kullanılabilir. EPS ve ablasyon işlemi ile ayrıca VT’nin çıktığı yerleri yakarak tedavide de çok önemli rol oynar.

Ventriküler Taşikardi Nasıl Oluşur?

VT iki şekilde ortaya çıkabilir. Ventriküllerdeki bir bölgeden yüksek hızlı elektrik sinyalleri yayılabilir veya sorunlu bölgede bir elektrik döngüsü oluşur. Bu döngünün hızı ne kadar yüksekse, kalbiniz o kadar hızlı atar.

VT’nin ne olduğunu daha iyi anlamak için hazırladığım videoyu izleyebilirsiniz.

Ventriküler Taşikardi Tedavisi Nasıldır?

Ventriküler taşikardi veya VT tedavisi şunlardan oluşur:

  • İlaç tedavileri.
  • Altta yatan hastalık ne ise buna yönelik tedaviler.
  • Acil durumlarda ritmi normale döndürmek için uygulanan kardiyoversiyon yani şok tedavisi.
  • Ablasyon ile aritminin yani ritim bozukluğunun nedeninin bulunması ve hasta bölgenin yakılması.
  • Şok pili tedavileri.

VT Ablasyon Tedavisi?

Ventriküler taşikardiyi durdurmak ve tekrar oluşmasını engellemek için kullanılan etkili yöntemlerden biri ablasyon tedavisidir. Ablasyon ile çarpıntının mekanizması bulunur ve bu bölge yakılarak ritim bozukluğu etkisiz hale getirilir. Başarı oranı yüksektir ve aritmi bölgesinin büyüklüğüne ve altta yatan kalp hastalığının tipine ve ciddiyetine bağlıdır.

VT İlaç Tedavisi?

VT tedavisinde kullanılan ilaçlar vardır. Bu ilaçlar bazen çarpıntıyı kontrol altına almak için tek başına kullanılsa da genellikle ablasyon tedavisi ile kombine edilir.

Ventriküler Taşikardi Sorular

Ventriküler Taşikardi İyileşir mi?

Bazı ventriküler taşikardi vakalarında ablasyon tedavisi ile hastalık tamamen ortadan kaldırılabilir ve şok pili gerekli olmayabilir. Bunlar yapısal olarak normal bir kalpte gelişen ventriküler taşikardilerdir. En yaygın olanları şunlardır;

  1. Fasiküler VT’ler
  2. Çıkış yolu dediğimiz bölgeden kaynaklanan VT’ler

Yapısal kalp hastalığınız varsa, ritim bozukluğu ablasyon veya ilaçla kontrol edilse bile bir şok cihazı takmak gerekebilir. Yapısal kalp hastalığı, kalpte genişleme, büyüme veya yetersizlik gibi yapısal anormalliklerin olmasıdır.

Elektriksel hastalıklara bağlı VT lerde de, ritim bozukluğu kontrol altına alınsa bile şok pilleri genellikle gerekli olmaktadır.

VT Tehlikeli midir?

Ventriküler taşikardi genel olarak hayatı tehdit edebilen bir ritim bozukluğudur. Ölüme neden olabilir. Yapısal veya elektriksel kalp hastalığınız yoksa, VT sırasında tansiyonunuz düşmüyorsa, baş dönmesi veya bayılma yaşamıyorsanız ve VT hızı nispeten düşükse bu risk daha düşüktür. Çarpıntı çok hızlıysa, yapısal veya elektriksel kalp hastalığınız varsa veya bayılma meydana gelirse, hayati risk daha fazla olacaktır.

VT Atağı Nasıl Olur?

Ventriküler taşikardide kalp çarpıntısı genellikle aniden başlar. Kalp atışlarınızda hızlanma, baş dönmesi, bayılır gibi olma veya bayılma, kalp sıkışması hissi ve nefes almada güçlük şeklinde olur. Bu durumlarda acil tıbbi yardım almanız gerekebilir.

VT’den Korunabilir miyim?

Ventriküler taşikardinin önemli bir nedeni doğuştan olmayan, sonradan gelişen kalp hastalıkları (kalp krizi, kalp yetmezliği gibi) olduğundan, kendinizi şu yollarla koruyabilirsiniz. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, sigaradan uzak durma, düzenli fiziksel egzersiz ile kalp damar darlığı oluşmasını engelleyebilir veya yavaşlatabilirsiniz. Oluşabilecek kalp krizi riskinizi azaltarak, ikincil olarak gelişebilecek VT’lerden kendinizi koruyabilirsiniz.

Çarpıntı esnasına ait örnek bir ekg (fasiküler ventriküler taşikardi)
Ventriküler Taşikardi

Referans: Ventricular Tachycardia

Güncelleme: 21 Şubat 2024

Yazıyı Paylaş

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
VK
Telegram

Yazar

Picture of Prof. Dr. Taylan Akgün
Prof. Dr. Taylan Akgün

Kalp ritim bozukluklarının tanı ve tedavisi (ablasyon), kalp pili işlemleri konusunda uzmanlaşmış bir kardiyoloji uzmanıdır.
İstanbul ilinde çalışmaktadır.

Diğer İçerikler