Kalp Nasıl Çalışır?

Kalp Nasıl Çalışır?

Kalp atış hızına geçmeden önce kalp nasıl çalışır biraz bahsetmemiz gerekiyor. Normal bir kalpte elektriksel uyarı kalbin sağ kulakçığında başlar. Kulakçıkların kasılmasına neden olur. Elektriksel uyarı daha sonra kulakçıklar ve karıncıklar arasında bulunan AV düğümüne gider. Burada yavaşça iletilir ve karıncıklara yayılmaya başlar. Bu da karıncıkların kasılmasına ve kanı akciğerlere ve sistemik dolaşıma pompalamasına neden olur. Bu sayede dokulara ve organlara oksijen ve besin sağlanır. Bu işlem günde ortalama 100.000 kez tekrarlanır.

Kalbimiz Nasıl Çalışır
Kalbimiz Nasıl Çalışır: Normal Kalp Ritmi

Kalp Atış Hızı Kaç Olmalı?

Nabız hızı olarak da bilinen kalp atış hızı, kalbin dakikada kaç kez attığını ifade eder. Yetişkinlerde kalp atış hızı için normal aralık 60 ile 100 arasında kabul edilir. Ancak kalp atış hızı veya nabız hızı belirli bir değerde sabit kalmaz, kalmamalıdır. İhtiyaç arttığında artmalı, uyku veya dinlenme sırasında azalmalıdır. Her ne kadar kitabi olarak kalp ritmi 60 ile 100 arasında olmalıdır dense de, uyku esnasında daha aşağı değerlere düşer veya örneğin koştuğumuzda kalp hızımız yükselir. Buna kalp hızı değişkenliği denir, iyi birşeydir. Önemli olan kalp hızı değişkenliğinin sizde şikayet yaratıp yaratmadığıdır. Yürüdüğünüzde kalbinizin hızlanmadığını düşünün. Yürüme kapasiteniz belirgin olarak azalabilir. Ya da uykuda nabzınızın 90 olduğunu. Her ne kadar “normal” aralıkta da olsa bu durum sizde şikayete neden olabilir.

Aşağıda kalp nasıl çalışır videosunda detayları anlatmaya çalıştım. Yararlı olması dileğiyle.

Referans: Resting Heart Rate

Güncelleme: 5 Mart 2024

Yazıyı Paylaş

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
VK
Telegram

Yazar

Picture of Prof. Dr. Taylan Akgün
Prof. Dr. Taylan Akgün

Kalp ritim bozukluklarının tanı ve tedavisi (ablasyon), kalp pili işlemleri konusunda uzmanlaşmış bir kardiyoloji uzmanıdır.
İstanbul ilinde çalışmaktadır.

Diğer İçerikler