Kalp pili çıkarılması, uzun süredir takılı olan kalp pili sisteminin tamamının veya bir kısmının çıkarılması işlemidir. Bu işlem özellikle enfeksiyon varlığında, kabloların hasar görmesi durumunda veya yeni kablo takılması gereken hastalarda gerekli olabilir. İşlem basit gibi görünse de, özellikle uzun süre vücutta kalmış kablolar damar duvarına ve kalbe yapışabildiğinden, özel ekipman ve deneyim gerektirir.
Çıkarma işlemi genellikle ameliyathanede, özel teknikler kullanılarak kablolar dikkatli bir şekilde serbestleştirilir. İşlem süresi, kabloların sayısına ve ne kadar süre vücutta kaldığına bağlı olarak 1-3 saat arasında değişebilir. Başarı oranı yüksek olmakla birlikte, hekimin deneyimi çok önemlidir.
Kalp Pili Çıkarılması
Kalp pili çıkarılması ve kablo çıkarma işlemi, vücudunuza daha önce yerleştirilmiş olan kalp pilinin ve kalpte bağlı olan kabloların (lead) çıkarılması işlemidir. Lead ekstraksiyonu olarak da bilinir. Yüksek düzeyde deneyim gerektiren bir işlemdir. İşlem sırasında özel görüntüleme yöntemleri ve çeşitli tıbbi aletler kullanılır.
Kalp Pili Neden Çıkarılır?
Kalp pili kablolarındaki kırıklar veya kopmalar, bataryadaki fonksiyon bozuklukları veya enfeksiyonlar nedeniyle kalp pili çıkarılır.
Kalp Pili Çıkarma Riskleri Nelerdir?
Pil kablolarını serbestleştirirken damar yaralanması veya kalpte tutunduğu yerden ayırırken kalpte yaralanma meydana gelebilir. Bu durum hayatı tehdit edici olabilir ve acil ameliyat gerektirebilir. Bu önemli komplikasyonların oranı literatürde %1-4 civarındadır.
Kalp Pili Nasıl Çıkarılır?
Kalp pili ameliyatsız veya bazen ameliyatla çıkarılır. Kalp pili takıldıktan sonra zaman geçtikçe kablolar damar dokularına veya kalbin içine yapışır. Kişi kalp piline bağımlıysa, kalp pili çıkarılmadan önce geçici bir pil takılır. Daha sonra kalp pilinin bulunduğu pil cebi açılır ve batarya cepten çıkarılır. Cep içindeki kalp pili kabloları serbest bırakılır. Kabloların ucunda kalbe bağlanan vidalar varsa bunlar kapatılır. Kalp pili kabloları nispeten yakın bir zamanda takılmışsa, basit bir geri çekme ile çıkarılır.
Uzun zaman önce takılan kalp pillerinde zamanla hem yapışıklıklar artar hem de kalp pili kablolarının dayanıklılığı bozulur. Bu nedenle işlem sırasında kopmamaları için kablodaki merkezi oluktan özel bir tel gönderilir. Daha sonra kalp pili kablosu üzerinde bir tabanca sistemi ilerletilir. Bu “tabancanın” uçlarında küçük kesiciler vardır. Tabancanın tetiğine basıldığında, kesiciler dönerek ileri doğru hareket eder ve kabloyu yapışıklıklardan ayırır ve sonra tekrar içeri girer. Bu hassas süreç kablo boyunca kalbe kadar devam eder. Çevreleyen dokulardan ayrılma tamamlandığında, kablo geri çekilir ve çıkarılır.
Kablo kalbe uç kısmından bağlıdır ve bunun da nazikçe ayrılması gerekir. Kalp pilinin çıkarılması oldukça deneyim gerektiren bir işlemdir.
Kalp pili kabloları bacaktaki damarlar yoluyla da çıkarılabilir. Çeşitli kateterler ve bir kement sistemi ile kalp pili kabloları yakalanır ve çıkarılır. Bu konudaki bilimsel makalemizi buradan okuyabilirsiniz.
Kalp pili çıkarma işlemlerimizden bazılarını bu videolarda izleyebilirsiniz.
Kalp Pili Çıkarıldıktan Sonra İyileşme Süreci Nasıldır?
Kalp pili çıkarıldıktan sonraki iyileşme süreci kişiye özeldir. Kalp pilinin çıkarılma nedenine, kalp pili cebinin durumuna, kişinin kalp piline bağımlı olup olmamasına ve kalpteki asıl hastalığın ne olduğuna bağlı olarak kişiye özel yaklaşımlar sergilenmelidir.
Kalp pili çıkarılması ile ilgili paylaşımlarımı aşağıdaki butonlara tıklayarak Instagram hesabımdan izleyebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Kalp pili çıkar mı?
Evet, kalp pili çıkarılabilir, ancak bu basit bir işlem değildir. Kalp pilinin çıkarılması, özel bir tıbbi prosedür gerektirir ve “lead ekstraksiyon” olarak adlandırılır.
Kalp pili ve kablo çıkarma işlemi ağrılı mıdır?
İşlem genellikle genel anestezi altında yapıldığı için acı hissetmezsiniz. İşlem sonrası bazı ağrılar olabilir, bunlar için ağrı kesiciler verilecektir.
Kalp pili çıkarma başarı oranı nedir?
Deneyimli hekim tarafından yapıldığında işlemin başarı oranı %95’in üzerindedir. Yani, çoğu durumda cihaz ve kablolar güvenle çıkarılabilmektedir.
Kalp pili çıkarma işlemi ne kadar sürer?
İşlem genellikle 1-3 saat arasında sürer, ancak karmaşık durumlarda daha uzun sürebilir.