Holter nedir?
Holter, kalbin elektriksel aktivitesini ölçmek ve ritim bozuklukluklarının tespitinde kullanılan taşınabilir bir ekg kayıt cihazıdır. Holter siz hayatınıza devam ederken kalp ritminizin nasıl değiştiğini tam olarak resmeder. Genellikle 24-48 saat boyunca takılır.
Holter Nasıl Çalışır?
Bir ritim holter tetkikinde elektrotlar cildinize yapıştırılır, kayıt başlatılır ve bu cihaz EKG’nizi kaydetmeye başlar. Kalbinizin elektriksel aktivitesini 24 veya 48 saat boyunca kaydeder. Daha uzun süre kayıt yapanlar da vardır. Bunu takarken normal günlük aktivitelerinizi yapmaya devam edersiniz. Holter monitörü kalem pil veya şarj edilerek çalışan 3-4 santim boyutlarında bir cihazdır.
Holter Neden Takılır?
Holter, kalbin ritmini ve hızını kaydeden, cilde bağlı elektrotlardan oluşuyor ve kalbin işlevi veya olası anormallikler hakkında değerli bilgiler sağlıyor. Ritim bozukluğu tanısında EKG yardımcı olmadığında veya tedavi planlaması için daha fazla bilgi gerektiğinde holter cihazına ihtiyaç duyulabilir. Çarpıntı veya baygınlık geçirdiğinizi düşünün. Şikayetleriniz bitti, herşey normale döndü ancak yapılan EKG normal olarak yorumlandı. Bu bir problem olmadığı anlamına gelmez. Şikayet esnasında kalp ritminde ne olduğunu bilmek gerekir. Bu durumda daha uzun süreli kayda yani holtere ihtiyaç duyulur.
Sonuç olarak EKG yeterli bilgi sağlamıyorsa, holter yardımcı olabilir. Kalbinizin aktivitesi hakkında daha fazla bilgi toplanır. Bir veya iki gün boyunca kalpteki olağandışı aktiviteyi tespit etmek için daha fazla şans verir. İnme sebebi araştırılıyorsa bu süre 1 haftaya kadar çıkabilir.
Holter ile EKG Arasındaki Fark Nedir?
EKG siz testi yaptırırken kalbinizin o andaki aktivitesini ölçer. Holter ise siz düzenli aktivitelerinizi yaparken kalp atışlarınızın gün içinde nasıl değiştiğini kaydeder.
Holter ile Olay Kaydedici (event recorder) Arasındaki Fark Nedir?
Holter monitörü kalbinizi 24 veya 48 saat boyunca sürekli olarak kaydeder. Bir olay kaydedici sürekli değildir. Yalnızca semptomlar hissettiğinizde ve cihazı etkinleştirdiğinizde kalbinizin aktivitesini kaydeder.
Holter Cihazı Takınca Nelere Dikkat Edilmeli?
Holter takıldıktan sonra hemşire size gerekli uyarıları yapacaktır. Holter taktıktan sonra günlük aktivitelerinizin çoğunu yapabilirsiniz. Holter takılı olduğu süre boyunca elektrotların yapışık olduğundan mutlaka emin olun. Yedek elektrotlar size verilecektir. Elektrotları yapıştırmakta zorluk çekerseniz yedekleri kullanın. Nefes darlığı, atlayan veya düzensiz kalp atışları ve göğüs ağrısı gibi şikayetleriniz olursa saati ile birlikte not edin. Saat 08:20 de 1 dk boyunca çarpıntı hissettim gibi. Doktorunuz EKG’nizdeki değişiklikleri semptomlarınız ve aktivitelerinizle karşılaştıracaktır. Size söylenen süre bittikten sonra cihazı aldığınız sağlık kurumuna iade edersiniz.
Holter Cihazı Takılıyken Neler Yapılmamalı?
Holter takılı iken duş almayın. Röntgen veya MR çektirmeyin. Holter size bir zarar vermez. Cihazı korumak için bunlar yapılır.
Referans: Holter Monitor
Güncelleme: 17 Mart 2024