Atriyal Flutter

Atriyal Flutter Nedir?

Atriyal flutter, kalbin üst odacıklarından (atriyum) kaynaklanan düzenli ve çok hızlı bir kalp ritim bozukluğudur. Atriyumlarda (kulakçıklarda) atriyal hızı dakikada 200-300’e çıkaran bir elektriksel döngü meydana gelir. Atriyumların verimli çalışması bozulur. Genellikle 2 veya 3 elektrik döngüsünden biri ventriküle iletilir. Nabız hızını belirleyen bu iletim oranıdır.

Atriyal Flutter Mekanizması
Atriyal Flutter Mekanizması

Atriyal Fibrilasyon ve Flutter

Atriyal fibrilasyon ve flutter atriyumlardan kaynaklanan iki farklı aritmi türüdür. Her ikisi de atriyal ritim bozukluğudur, ancak aralarında önemli farklar vardır. Atriyal fibrilasyonda atriyumlar düzensiz ve koordinasyonsuzken, flutter daha düzenlidir. Bunun nedeni atriyal flutterda daha kararlı bir elektrik döngüsü olmasıdır. Her ikisinde de kulakçıklardaki kan akış hızı yavaşladığı için pıhtı oluşumu riski vardır. EKG’deki görünümleri ile birbirlerinden kolayca ayırt edilirler. Tedavileri ilaç, kardiyoversiyon denilen şok tedavisi ve ablasyonu içerir. Ancak ablasyon yaklaşımları birbirinden farklıdır.

Atriyal fibrilasyon ve flutter farkını anlamanız için bir video hazırladım. İzlemenizi tavsiye ederim.

Atriyal Flutter Hangi Belirtileri Gösterir?

Atriyal flutter çarpıntıya, yorgun hissetmeye, baş dönmesine, bayılmaya veya bayılacakmış gibi hissetmeye neden olabilir.

Atriyal Flutter Ne Gibi Riskler Yaratır?

Tedavi edilmeyen atriyal flutter ciddi sorunlara yol açabilir. Atriyal flutter inme veya felç, periferik emboli (kalpteki bir pıhtının diğer organların kan damarlarına atması), kalp yetmezliği ve atriyal fibrilasyon oluşma riskini artırırlar.

Atriyal Flutter Nedenleri Nelerdir?

Atrial flutter yapısal kalp hastalığı olan kişilerde daha yaygındır, ancak zorunlu değildir. Bilinen bir kalp hastalığınız olmasa bile atriyal flutter oluşabilir. Kalp ameliyatı, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalığı, aşırı aktif tiroid bezi ve çeşitli ilaçlar atriyal flutter riskini artırır.

Atriyal Flutter Tedavi Algoritması?

Atriyal flutter tedavisinde ilaçlar, kardiyoversiyon adı verilen bir şok işlemi veya elektrofizyolojik çalışmalar ve ablasyon tedavileri kullanılabilir.
İlaçlar atriyal flutterin normale döndürülmesi ve tekrarının önlenmesi için kullanılabilir.

Şok tedavisi atrial flutter atağını normale döndürmek için kullanılır ve tekrarını önlemede bir etkisi yoktur.

Ablasyon tedavisi ile çarpıntının kaynağı bulunur ve mekanizması anlaşılır. Kaynağın yakılması ile hem çarpıntı sonlandırılır hem de uzun dönemde tekrarlama riski önlenir.

Atriyal Flutter Nasıl Anlaşılır?

Atriyal flutter, EKG, holter veya olay kaydedici adı verilen taşınabilir EKG kayıt cihazları ile teşhis edilir.

Atrial Flutter Olan Kişide Başka Ritim Bozukluğu da Olur mu?

Atriyal flutter olan bir hastada atriyal fibrilasyon görülme sıklığı da daha yüksektir. Bunun tersi de doğrudur, yani atriyal fibrilasyonu olan bir hastada atriyal flutter görülme olasılığı da daha yüksektir. Bu nedenle, tedavi planlanırken bu durum mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü atriyal fibrilasyon ve flutterda elektrofizyoloji ve ablasyon yöntemleri farklıdır. Her ikisi birlikte bulunuyorsa, bir hastada her ikisine de müdahale etmek gelecekteki tekrarlama riskini azaltır.

Atriyal Flutter EKG Örneği
Atriyal Flutter EKG Örneği

Referans: Atrial Flutter

Güncelleme: 3 Mart 2024

Yazıyı Paylaş

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
VK
Telegram

Yazar

Picture of Prof. Dr. Taylan Akgün
Prof. Dr. Taylan Akgün

Kalp ritim bozukluklarının tanı ve tedavisi (ablasyon), kalp pili işlemleri konusunda uzmanlaşmış bir kardiyoloji uzmanıdır.
İstanbul ilinde çalışmaktadır.

Diğer İçerikler