Epikardiyal Ablasyon

Epikardiyal Ablasyon Nedir?

Epikardiyal ablasyon, radyofrekans enerjisinin doğrudan epikardiyum adı verilen kalbin dış tabakasına uygulandığı girişimsel bir tedavi yöntemidir. Çeşitli ritim bozukluğu türleri için uygulanabilir. Yüksek düzeyde deneyim gerektirir. Kalbin etrafında visseral perikard ve pariyetal perikard adı verilen iki zar tabakası vardır. Epikardiyal ablasyon bu iki zar tabakası arasında yapılan bir ablasyon tedavisidir.

Epikardiyal Boşluğa Nasıl Girilir?

Epikardiyal ablasyonda en sık kullanılan yöntem anjiyoda ucu hafif J şeklinde olan özel bir iğne ile iki zar tabakası arasına girilmesidir. Anjiyografi cihazında skopi dediğimiz görüntüleme yöntemi kılavuzluğunda bu zar tabakaları arasına küçük bir iğne ile girilir. Daha sonra bu bölgeye 2-3 mm kalınlığında plastik bir kılıf usulüne uygun olarak yerleştirilir. Bu işlem genel anestezi altında yapılır.
Bazen zarlar birbirine yapışık olabilir ve iğne zarların arasına giremeyebilir. Bu durumda ameliyat ile erişim sağlanabilir. Erişim sağlandıktan sonra haritalama ve ablasyon yapılır. 

Epikardiyal ablasyon sırasında epikardiyal alana iğne ile giriş
Epikardiyal ablasyon sırasında epikardiyal alana iğne ile giriş

Epikardiyal Ablasyon Nasıl Yapılır?

Epikardiyal bölgeye erişim sağlandıktan sonra kateterin kalbi besleyen koroner damarlara olan mesafesi dikkatle değerlendirilmeli ve işlem güvenli mesafelerde yapılmalıdır. Örneğin ventriküler taşikardi için ablasyon yaptığımızı düşünelim.
Ventriküler taşikardi denilen aritmide hastalıklı bölgeler sadece kalp duvarlarının iç kısmında yer almaz. Duvarın içinde veya dışında olabilirler. Bir kateter ile haritalama yapılır ve ritim bozukluğuna neden olabilecek alanlar tespit edilir. Ablasyon öncesinde koroner arterler kontrol edilir ve güvenli bir mesafe varsa yakma işlemine geçilir. Bu hasta bölgelerde aritmiye neden olabilecek alanlar tamamen yakılır.

Epikardiyal ablasyon sırasında zarlar arasına bir miktar sıvı enjekte edilir. Ablasyon tedavisi yapıldıktan sonra zarlar arasındaki sıvı alınır. İleride oluşabilecek yapışıklıkları önlemek için zarlar arasına steroid verilir. Son olarak ekokardiyografi ile kontrol edilir ve işlem sonlandırılır.

Epikardiyal ablasyon
Epikardiyal ablasyon

Epikardiyal Ablasyon Hangi Ritim Bozukluklarında Uygulanır?

Epikardiyal ablasyon aşağıdaki ritim bozukluklarında gerekli olabilir.

Epikardiyal Ablasyon Riskli midir?

Epikardiyal ablasyon ileri düzeyde deneyim gerektirir. İğne girişi sırasında çeşitli komplikasyonlar oluşabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Karaciğer
  • Kalp
  • Göğüs kafesinin orta duvarındaki sternum adı verilen kemiğin sol tarafındaki atardamar
  • Çok çok nadiren bağırsaklar zarar görebilir.

Tüm bu risklerin oranı %1-2 civarındadır. Ancak bu risk, epikardiyal ablasyondan elde edebileceğiniz büyük fayda ile karşılaştırıldığında çok kabul edilebilirdir.

Epikardiyal Ablasyonun Uzun Dönem Riskleri Var mıdır?

Epikardiyal ablasyon sonrası uzun dönemde bazı hastalarda bu zar tabakaları birbirine yapışabilir. Bu durum hastada herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Yapışıklıklar oluşursa ileride tekrar müdahale gerektiğinde zarların arasına girmek ya da zarların arasına girdikten sonra rahat hareket etmek zorlaşabilir. Bu nedenle epikardiyal ablasyon sonrası yapışıklıkları önlemek için ilaç uygulanır.

Referans: Epicardial ablation of ventricular tachycardia

Güncelleme: 2 Mart 2024

Yazıyı Paylaş

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
VK
Telegram

Yazar

Picture of Prof. Dr. Taylan Akgün
Prof. Dr. Taylan Akgün

Kalp ritim bozukluklarının tanı ve tedavisi (ablasyon), kalp pili işlemleri konusunda uzmanlaşmış bir kardiyoloji uzmanıdır.
İstanbul ilinde çalışmaktadır.

Diğer İçerikler