3 Boyutlu Ablasyon

3 Boyutlu Ablasyon Nedir?

3 boyutlu ablasyon, özel kateterler yardımıyla kalbin 3 boyutlu haritası çıkarılarak ritim bozukluğunun tespit edilmesi ve yakılması işlemidir.

3 Boyutlu Ablasyon Neden Yapılır?

3 boyutlu ablasyonda düzensiz kalp ritimlerine neden olan alanları tam olarak bulmak ve hedeflemek için kalbin üç boyutlu şekli, canlılığı ve elektrik sinyallerinin yayılımı haritalandırılır. Bu sayede anormal elektrik sinyalleri doğru bir şekilde tespit edilir ve ritim bozukluğunu düzeltmek için hedefe yönelik ablasyon tedavisi uygulanır.

3 Boyutlu Haritalamanın Faydası Nedir?

3 boyutlu haritalama ritim bozukluklarının daha etkili ve hassas bir şekilde tedavi edilmesini sağlayarak hasta sonuçlarını iyileştirir ve düzensiz kalp ritimleriyle ilişkili komplikasyon riskini azaltır.

3 Boyutlu Ablasyon Nasıl Yapılır?

Hastanın göğüs kafesi üzerine ve sırtına çeşitli algılayıcılar yapıştırılır. Hasta sırtının olduğu bölgede anjiyo masasının altına da manyetik alan oluşturan bir cihaz konulur. Algılayıcılar kalp içinde gezdirilen kateterin ucundaki manyetik sinyali algılar ve kateterin konumunu yansıtır. Kateter kalp boşluğu içerisinde gezdirildikçe binlerce sinyal toplanır. Hem anatomi, hem de elektriksel aktivite değerlendirilir. Hasta ve sağlıklı dokular tespit edilir. Elektriksel aktivitenin nasıl yayıldığı değerlendirilir. Çarpıntı mekanizması veya çarpıntıya neden olan hedef dokular belirlenir. Yakma işlemi ile buralardan ritim bozukluklarının çıkması engellenir.

Atriyal fibrilasyon (AF) gibi bazı ritim bozukluklarında ise çarpıntının kaynaklandığı yerler bölgesel olarak bellidir ve buralara ablasyon uygulanır. AF ablasyonu için ilgili içeriğe buradan bakabilirsiniz.

Bu videoda 3 boyutlu haritalamanın nasıl gerçekleştiğini görüyorsunuz. 10 kat hızlandırılmıştır.

3 Boyutlu Ablasyon Hangi Ritim Bozukluklarında Yapılır?

3 boyutlu ablasyon teorik olarak tüm ritim bozukluklarında yapılabilir. 3 boyutlu haritalama ile kalbin anatomisi çıkarılıp, ritim bozukluğunun kaynaklandığı bölge görülüp yakılabilir. Bazı ritim bozukluklarında çok küçük, sınırlı alanlarda ablasyon yapmak gerekir. Böyle durumlarda ablasyon, yalnızca sinyallere bakarak, haritalama olmadan yapılabilir.

Ventriküler taşikardi, atriyal flutter ya da fibrilasyon, atriyal taşikardi, atriyal ekstrasistol ve ventriküler ekstrasistol gibi ritim bozukluklarında problemin mekanizmasını tam ortaya koymak için genelde 3 boyutlu haritalama gereklidir.

3 Boyutlu Haritalama Esnasında Hasta Ağrı Hisseder mi?

Haritalama esnasında hasta ağrı hissetmez. Kalp boşluklarınız içerisinde kateter gezdirilir ve o odacığın sınırları belirlenir. Ayrıca duvarların voltajına bakılarak ölü doku olup olmadığı da anlaşılır.

3 Boyutlu Haritalamada Hasta Radyasyon Alır mı?

3 boyutlu haritalamada radyasyon almazsınız. Göğsünüze çeşitli algılayıcılar yapıştırılır, göğüs hizasında anjiyo masasının altına manyetik alan oluşturucu bir cihaz yerleştirilir. Bu algılayıcılar kalp içerisinde gezdirilen kateterlerin (3-4 mm kalınlığında kablolar) konumunu algılar ve haritalama yapılır.

WPW 3 boyutlu ablasyon
WPW 3 boyutlu ablasyonu - beyaz nokta aksesuar yolun olduğu bölgeyi gösteriyor.
VES 3 boyutlu ablasyon
VES 3 boyutlu ablasyonu - Beyaz nokta ritim probleminin çıktığı bölgeyi gösteriyor.

Güncelleme: 6 Mart 2024

Yazıyı Paylaş

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
VK
Telegram

Yazar

Picture of Prof. Dr. Taylan Akgün
Prof. Dr. Taylan Akgün

Kalp ritim bozukluklarının tanı ve tedavisi (ablasyon), kalp pili işlemleri konusunda uzmanlaşmış bir kardiyoloji uzmanıdır.
İstanbul ilinde çalışmaktadır.

Diğer İçerikler