Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu

Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu Nedir?

Atriyal fibrilasyon ablasyonu (AF ablasyon) kalpteki hatalı elektrik sinyallerini yakarak veya dondurarak etkili bir şekilde kesintiye uğratır ve kalbin doğal ritmini geri kazandırır. AF ablasyon düzensiz ritimlerden sorumlu anormal kalp dokusunu hedefleyip ortadan kaldırarak etkili bir çözüm sunar.

AF Ablasyon Nasıl Yapılır?

AF ablasyon, AF’nin en sık kaynaklandığı yer olan pulmoner ven ağızlarının (sol atriyuma açılan toplar damarlar) yakılarak veya dondurularak etkisiz hale getirilmesi ile yapılır. Atriyal fibrilasyon hastaların %90’ında bu bölgelerden kaynaklanır. Bu nedenle ablasyon için ana hedef dokular bunlardır. Hastaların %10’unda bu bölge dışında ritim bozukluğuna neden olan başka bölgeler de olabilir.

AF ablasyon genel olarak iki enerji kaynağı kullanılarak yapılmaktadır. Biri soğuk (Kriyo) ablasyon, diğeri ise sıcak (RF) ablasyon olarak adlandırılır. 

Soğuk AF Ablasyon: Pulmoner ven isimli toplardamarların ağızlarının dondurulması işlemidir. Sol kulakçıkta -80 santigrat dereceye kadar soğuyabilen bir balon açılır ve hedef damarın ağzına temas ettirilerek dondurulur. Balonun temas ettiği hücrelerin içinde buz kristalleri oluşur ve bu hücreler daha sonra apaptosis adı verilen kendini öldürme davranışı sergiler. 4 damar vardır ve her damarın ağzı dondurulur.

Atriyal fibrilasyon ablasyonu
Atriyal fibrilasyon ablasyonu - Soğuk (Cryo) ablasyon

Sıcak AF Ablasyon: Ucu 50 ila 70 santigrat dereceye kadar ısınan bir kateter kullanılarak akciğerlerden sol kulakçığa kan getiren damarların ağızları nokta nokta yakılır. Amaç, bu damarların sol kulakçığa açıldığı yerlerde ritmi bozan bölgeleri yok etmektir. Kulakçıkların üç boyutlu haritası çıkarılır. Bu sayede hem doku canlılığı hem de anatomi görünmüş olur.

Atriyal fibrilasyon ablasyonu
Atriyal fibrilasyon ablasyonu - Sıcak (RF) ablasyon

Detaylı bilgi alabilmeniz için af ablasyonu nasıl yapılır konulu bir video hazırladım.

AF Ablasyon Sonrası Tekrar riski nedir?

AF ablasyon oldukça etkili bir tedavi olmakla birlikte ilk yıl tekrarlama riski %15 dir. Sonrasında nüks ihtimali bir miktar daha artar. Belirtilmesi gereken bir diğer şey de AF ablasyonundan sonraki ilk 3 ay’ın pencere dönemi olarak adlandırıldığıdır. Bu dönemde bazen atriyal fibrilasyon atakları görülebilir. Bunlar işlemin başarısız olduğunu göstermez. AF ablasyonunda asıl etki 3 aydan sonra başlar.

AF Ablasyon Acı Verir mi?

AF ablasyon ağrılı bir işlemdir. Bu nedenle anestezi altında yapılır. Derin sedasyon denilen işlem uygulanır ya da doktorunuz genel anestezi altında işleminizi gerçekleştirmeyi tercih edebilir. Bu şekilde uyutulur ve ağrı hissetmezsiniz.

AF Ablasyon Sonrası Dinlenme?

AF ablasyonundan sonra genellikle birkaç gün dinlenmeniz gerekir. Eşlik eden hastalıklarınız varsa veya ablasyon sonrası şikayetlerinize göre bu süre uzayabilir.

AF Ablasyon Sonrası İlaç Kullanmak Gerekir mi?

AF ablasyonundan sonra en az 3 ay kan sulandırıcı ilaç kullanmanız gerekir. İnme için risk faktörleri varsa bu süre ömür boyu da olabilir. Doktorunuz bazı faktörlere bakarak kan sulandırıcı kararını verir. Bu faktörler şunlardır:

  • Tansiyon
  • Diyabet (Şeker hastalığı)
  • Daha önce inme geçirmiş olmak
  • Damar hastalıkları bulunması
  • Yaş veya ilaç kullanımı

Ablasyon sonrası bazı hastalarda ritim düzenleyici ilaçları da kullanmak gerekebilir. 

Referans: Atrial fibrillation ablation

Güncelleme: 3 Mart 2024

Yazıyı Paylaş

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
VK
Telegram

Yazar

Picture of Prof. Dr. Taylan Akgün
Prof. Dr. Taylan Akgün

Kalp ritim bozukluklarının tanı ve tedavisi (ablasyon), kalp pili işlemleri konusunda uzmanlaşmış bir kardiyoloji uzmanıdır.
İstanbul ilinde çalışmaktadır.

Diğer İçerikler