AF Ablasyon Nedir?
AF ablasyon, atriyal fibrilasyonun neden olduğu düzensiz ve hızlı kalp ritmini tedavi etmek için uygulanan minimal invaziv bir işlemdir. Özellikle pulmoner venlerin çevresindeki dokuda yapılan bu işlem, kateter yardımıyla gerçekleştirilir.
Atriyal Fibrilasyon
Atriyal fibrilasyon, kalbin üst odacıkları olan kulakçıkların düzensiz ve hızlı kasıldığı en sık görülen kalp ritim bozukluğudur. Kalbin normal ritmi bozulur, düzensiz ve genellikle hızlı atar. Bu durum, kalbin normal pompalama işlevini etkiler ve kan pıhtısı oluşma riskini artırır. Tedavi edilmezse inme ve kalp yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
AF Ablasyon Neden Yapılır?
AF ablasyon, genellikle atriyal fibrilasyonun potansiyel riskleri olan kan pıhtısı, inme ve uzun dönemde kalp yetmezliği riskini düşürmek için yapılır.
AF Ablasyon Nasıl Yapılır?
Atriyal fibrilasyon teorik olarak kulakçıkların herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. Ancak en sık görülen yerler, pulmoner ven denilen sol kulakçığa açılan toplar damarların ağızları ve birleşim yerleridir. Atriyal fibrilasyon hastaların %90’ında bu bölgelerden kaynaklanır. Bu nedenle ablasyon için ana hedef dokular bunlardır. Hastaların %10’unda bu bölge dışında atriyal fibrilasyona neden olan başka bölgeler de olabilir. AF ablasyon işleminde, genel anestezi altında kasıktan kalbe ulaşılır. Kateterlerle pulmoner venlerin çevresindeki dokuya radyofrekans (50-70 derece) veya kriyoablasyon (-30 ile -80 derece) uygulanarak, anormal elektriksel aktivite ortadan kaldırılır veya izole edilir.
Detaylı bilgi alabilmeniz için af ablasyonu nasıl yapılır konulu bir video hazırladım.
AF ablasyonu riskleri nelerdir?
AF ablasyonu genel olarak güvenli bir işlem olmakla birlikte, bazı riskleri vardır:
Kanama (%1-2)
Enfeksiyon (<%1)
Kalp zarı etrafında sıvı birikmesi (%1-2)
İnme veya geçici iskemik atak (%0.5-1)
Akciğer toplardamarlarında daralma (<%1)
Yemek borusu hasarı (çok nadir, <%0.1)
Ölüm (çok nadir, <%0.1)
Ablasyon Sonrası AF Tekrarlar mı?
AF ablasyon oldukça etkili bir tedavi olmakla birlikte ilk yıl tekrarlama riski %15 dir. Sonrasında nüks ihtimali bir miktar daha artar. Belirtilmesi gereken bir diğer şey de AF ablasyonundan sonraki ilk 3 ay’ın pencere dönemi olarak adlandırıldığıdır. Bu dönemde bazen atriyal fibrilasyon atakları görülebilir. Bunlar işlemin başarısız olduğunu göstermez. AF ablasyonunda asıl etki 3 aydan sonra başlar.
AF Ablasyonda Ağrı olur mu?
AF ablasyon genellikle derin sedasyon veya genel anestezi altında yapılır. Bu nedenle ağrı olmaz. İşlem sonrası hafif rahatsızlık hissi olabilir. Bu durum dayanılacak düzeydedir, ağrı kesicilerle kontrol edilebilir
AF Ablasyon Sonrası Dinlenme?
AF ablasyonundan sonra genellikle birkaç gün dinlenmeniz gerekir. Eşlik eden hastalıklarınız varsa veya ablasyon sonrası şikayetlerinize göre bu süre uzayabilir.
AF Ablasyon Sonrası İlaç Kullanmak Gerekir mi?
AF ablasyonundan sonra en az 3 ay kan sulandırıcı ilaç kullanmanız gerekir. İnme için risk faktörleri varsa bu süre ömür boyu da olabilir. Doktorunuz bazı faktörlere bakarak kan sulandırıcı kararını verir. Bu faktörler şunlardır:
- Tansiyon
- Diyabet (Şeker hastalığı)
- Daha önce inme geçirmiş olmak
- Damar hastalıkları bulunması
- Yaş veya ilaç kullanımı
Ablasyon sonrası bazı hastalarda ritim düzenleyici ilaçları da kullanmak gerekebilir.
Referans: Atrial fibrillation ablation