Kardiyonöroablasyon: Vazovagal Senkop Ablasyonu

Kardiyonöroablasyon nedir
Kırmızı ve beyaz noktalar: Kardiyonöroablasyon işleminde kalbin sol ve sağ atriyum tarafında ablasyon yapılan yerler.

Kardiyonöroablasyon Nedir?

Kardiyonöroablasyon, özellikle vazovagal senkop ve fonksiyonel bradikardi tedavisinde umut verici bir yaklaşım sunan yeni bir ablasyon tekniğidir. Bu yöntem, kalp çevresindeki otonomik gangliyonları hedefleyerek, parasempatik sinir sisteminin kalp üzerindeki aşırı etkisini azaltmayı amaçlar. CNA olarak da adlandırılır.

Kardiyonöroablasyon Nasıl Yapılır?

Kardiyonöroablasyon, lokal anestezi altında 3 boyutlu haritalama sistemleri kullanılarak gerçekleştirilir. Gangliyonik pleksuslar belirlendikten sonra radyofrekans enerji ile ablasyon yapılır ve ortalama 1-2 saat sürer. Özellikle ilaç tedavisine yanıt vermeyen, tekrarlayan vazovagal senkop atakları olan, fonksiyonel bradikardisi olan ve kalp pili takılması istenmeyen genç hastalarda tercih edilir.

Vazovagal Senkopun Ablasyonla Tedavisi

Vazovagal senkop tedavisinde, vagal sinir sisteminin aşırı aktivitesi sonucu oluşan ani kalp hızı düşüşü ve tansiyon düşmesi engellenmeye çalışılır. Sağ ve sol kulakçıkların (atriyum) dışında sinir ağlarının toplandığı bölgeler (ganglionated plexi veya GP) bulunur. Bu sinir ağlarında baskın olan ve kalbimizi yavaşlatan parasempatik sinirlerin ablasyonu ile vagal yanıt azaltılır. Böylece kalp duraklamaları ve yavaşlamaları azalarak, özellikle ilaç tedavisine dirençli ve tekrarlayan bayılmaları olan hastalarda etkili sonuçlar elde edilir. Bu yöntem, bazı hastalarda kalp pili takılması gerekliliğini ortadan kaldırabilir ve hastaların yaşam kalitesinde belirgin iyileşme sağlar.

Ancak her vazovagal senkop hastası bu ablasyon için uygun değildir. Tedavinin başarılı olması için bayılma esnasında nabız hızının düşük olması ön planda olmalıdır. Eğer bayılma sadece tansiyon düşüklüğü nedeniyle oluyorsa, hastanın ablasyondan fayda görme ihtimali düşüktür.

Fonksiyonel Bradikardi Ablasyonu

Bradikardi tedavisinde ise, kalp hızının normalden yavaş olduğu durumlarda vagal tonusun baskılanması ile kalp hızında artış hedeflenir. Özellikle sinüs nod disfonksiyonu olan hastalarda etkili olan bu yöntem, genç hastalarda kalp pili ihtiyacını engelleyebilir. Ayrıca AV ileti bozukluklarında seçilmiş vakalarda da başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Kardiyonöroablasyonun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Bu minimal invaziv işlemin en önemli avantajları, kalıcı cihaz gerektirmemesi, hızlı iyileşme sağlaması ve günlük aktivitelere çabuk dönüş imkanı sunmasıdır. Ancak, her hastaya uygun olmayabilmesi önemli bir dezavantajdır. İşlemin deneyimli merkezlerde yapılması, düzenli takip gerektirmesi ve bazı hastalarda tekrar gerekebilmesi göz önünde bulundurulmalıdır.

Sonuç

Kardiyonöroablasyon, özellikle genç hastalarda kalp pili implantasyonuna alternatif olarak görülmekle birlikte, hasta seçimi büyük önem taşır. Tedavi kararı, detaylı bir değerlendirme sonrası hastaya özel olarak verilmeli ve uzun dönem takip planı yapılmalıdır.

Referans: Cardioneuroablation for Treating Vasovagal Syncope

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp