Akıllı Saatlerle EKG Çekimi

Akıllı saatlerle EKG Çekimi Nasıl Yapılır?

Akıllı saatlerle EKG çekimi yapmak için saat bileğinizdeyken EKG simgesine dokunmanız ve 30 saniye boyunca kurma koluna basmanız yeterlidir. Sonunda atriyal fibrilasyon var ya da yok, bradikardi var ya da yok şeklinde bir sonuç üretir (Şekil-1). Algoritması bu iki hastalığı tanımaya yöneliktir. Tek kanal EKG kaydı yapılmaktadır. Ritim bozukluklarının tespitinde çok faydalıdır ve giderek artan sıklıkta kullanılmaktadır.

Akıllı saatlerle EKG çekimi
Akıllı saatlerle EKG çekimi (Şekil-1)

Akıllı Saatler Ritim Bozukluğunu Gösterir mi?

Evet. Saat, EKG’yi telefonunuzdaki sağlık uygulamasına PDF formatında gönderir. Bu EKG tek kanallı bir EKG’dir. Sağ kol ve sol kol arasındaki elektrik potansiyeli farkını kullanarak bir EKG şeridi kaydeder. Bu kayıt ritim bozukluklarının teşhisinde çok değerlidir. Çünkü standart EKG veya 24-48 saatlik Holter kaydı ile çarpıntıları, özellikle kısa süreli ve nadir çarpıntıları yakalamak çok zordur. Çarpıntıların o ana denk gelmesi gerekir.

Örneğin ayda iki kez 10 dakika süren çarpıntılarınız olduğunu düşünün. Bu EKG’yi kaydetmek için ya hemen hastaneye gitmeniz gerekir ki bu çoğu zaman mümkün olmaz ya da o anda üzerinizde bir holter olması gerekir.

Akıllı saatler ile çarpıntı başladıktan sonra 6-7 saniye içinde EKG çekebilirsiniz. O sırada kişi sakin olmalı ve çekim sırasında parmağını mümkün olduğunca hareketsiz tutmalıdır. Bu şekilde parazitsiz bir EKG elde etmek mümkündür. Bu daha sonra hekim tarafından yorumlanması için çok önemlidir.

Aşağıdaki EKG (Şekil-2) kısa süreli çarpıntı atakları olan bir hastaya ait. Akıllı saat ile kaydedebildiğimiz bu EKG ile tanı koymak artık çok kolay. Atriyal fibrilasyon (AF). AF erken müdahale gerektiren bir hastalıktır. Diğer risk faktörleri de mevcutsa kalpte pıhtı oluşumuna ve inme gibi hastalıklara neden olabilir. Yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürebilen bir ritim bozukluğudur. Teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte ritim bozukluklarının daha erken teşhis edilmesi kolaylaşmıştır.

Akıllı Saatlerle EKG Çekimi Doğru mu?

Akıllı saatler sağ ve sol kol arasındaki voltaj farkından yararlanarak tek kanallı EKG çeker. Kalp krizi teşhisinde kullanılmazlar. Ancak ritim bozukluklarının teşhisinde faydalıdırlar. Diğer tanı yöntemleri ile tespit edilemeyen kısa süreli ritim bozukluklarının tespitini çok kolaylaştırırlar.

Akıllı saat ile çekilen Ekg
Akıllı saat ile çekilmiş örnek ekg(Şekil-2)

Akıllı Saat Kalp Krizini Tespit Edebilir mi?

Bu sorunun cevabı şu anda hayır. Çünkü kalp krizi, kalbi besleyen damarların tıkanması ve bunun sonucunda kalp dokusunun kan ve besin alamamasıdır. Bu da standart 12 kanallı EKG’lerle değerlendirilen bir hastalıktır. Akıllı saat tarafından alınan tek kanallı EKG şu anda kalp krizi teşhisinde yardımcı değildir.

Akıllı Saat Hangi Aritmiye Sahip Olduğumu Söyleyebilir mi?

Akıllı saat algoritmaları şu anda atriyal fibrilasyon ile düşük kalp hızı dediğimiz bradikardiyi ayırt etmeye yöneliktir. Ancak şikayet sırasında EKG kaydı yapabiliyor olmak bu tür giyilebilir ürünlerin en büyük avantajı.

Referans: Apple Watch, Wearables, and Heart Rhythm

Güncelleme: 16 Şubat 2024

Yazıyı Paylaş

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
VK
Telegram

Yazar

Picture of Prof. Dr. Taylan Akgün
Prof. Dr. Taylan Akgün

Kalp ritim bozukluklarının tanı ve tedavisi (ablasyon), kalp pili işlemleri konusunda uzmanlaşmış bir kardiyoloji uzmanıdır.
İstanbul ilinde çalışmaktadır.

Diğer İçerikler