Kalp Ritim Bozuklukları Sık Sorulan 4 Soru

Kalp Ritim Bozukluğu İlerler mi?

Kalp ritim bozukluklarının bazıları ilerleyicidir. Bunlardan en önemlisi atriyal fibrilasyondur. Tanı konulduğu andan itibaren ilerlemesini yavaşlatmak ve durdurmak için yaşam tarzı değişiklikleri yapmak gerekir. Ayrıca daha erken ablasyon daha yüksek başarı oranı demektir. Ventriküler aritmilerde (ventriküler taşikardi gibi) altta yatan hastalık ilerlerse ritim bozukluğu da ilerleyebilir.

Hangi Ritim Bozukluğu Tehlikelidir?

Bazı kalp ritim bozuklukları hayatı tehdit edebilir. Bunlar;

  • Ventriküler taşikardi
  • Ventriküler fibrilasyon, karıncıkların çok hızlı atması veya daha doğru bir ifadeyle kasılmak yerine titreşmesi.
  • Asistol veya ileti blokları olarak adlandırılan kalpte uzun duraklamalar veya kulakçıklar ile karıncıklar arasındaki iletimin bozulması.
  • Nabızsız elektriksel aktivite, ileri kalp yetmezliği veya yapısal kalp hastalığı olan kişilerde görülen kalpte elektriksel aktivite olmasına rağmen kalbin kan pompalayamaması durumudur.
  • Ciddi yapısal kalp hastalıkları olan kişilerde gelişen kulakçık kaynaklı ritim bozuklukları özellikle düşük tansiyona neden oluyorsa ölüm riski yaratabilir.

Kalp Ritim Bozukluğu Geçer mi?

Ventriküler veya atriyal ekstrasistoller bazen azalabilir veya geçebilir. Özellikle kalp çıkış yolundan kaynaklanan, efor ve yürüme ile azalma eğiliminde olan ekstrasistollerde zamanla kaybolma olasılığı vardır. Gebelikle birlikte ortaya çıkabilen ritim bozuklukları vardır. Bunların bazıları çok inatçıdır ve medikal veya girişimsel olarak tedavi edilmeleri gerekirken, bazıları gebelik sona erdikten sonra zamanla geçebilir. Ancak genel olarak ritim bozuklukları zamanla geçmez. Tedavi gerektirirler.

Kalp Ritim Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kalp ritim bozukluğu tedavi edilmezse bir kısmı potansiyel olarak ciddi ve hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle semptomları olan kişilerin bir hekim ile görüşmeleri ve gerekirse tedavi almaları önemlidir. Kalp ritim bozukluğu göğüs ağrısına, nefes darlığına, bayılacakmış gibi olma veya bayılmaya neden olduğu zaman tehlikeli olabilir. Bir kardiyoloji muayenesi olmanız oldukça önemlidir.

Kalp ritim bozuklukları sık sorulan sorular

Referans: Arrhythmias

Güncelleme: 13 Eylül 2024

Yazıyı Paylaş

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
VK
Telegram
İçindekiler

Yazar

Picture of Prof. Dr. Taylan Akgün
Prof. Dr. Taylan Akgün

Kalp ritim bozukluklarının tanı ve tedavisi (ablasyon), kalp pili işlemleri konusunda uzmanlaşmış bir kardiyoloji uzmanıdır.
İstanbul ilinde çalışmaktadır.

Diğer İçerikler