Kalp Pilleri Hakkında Sık Sorulan 13 Soru

Kalp Pilleri Çalıştığında Hissedilir mi?

Kalp pilleri derinin altına yerleştirilir. Pilin çalıştığını normalde hissetmezsiniz. Şok piliniz varsa ve eğer ciddi bir ritim bozukluğu yaşayıp şok alırsanız bunu hissedersiniz.

Kalp pilleri dışardan görünür mü?

Eğer zayıfsanız pilin takıldığı bölgede hafif bir çıkıntı görülebilir.

Kalp pili ile MR çektirebilir miyim?

Modern kalp pillerinin çoğu MR ile uyumludur. Ancak, sahip olduğunuz belirli modelin güvenli bir şekilde MRI’dan geçebileceğinden emin olmak için bunu doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. MR çekiminden önce piller MR uyumlu moda alınmalıdır.

Kalp pili ile seyahat edebilir miyim?

Evet, kalp pili ile seyahat edebilirsiniz. Kalp pilinin havaalanlarındaki güvenlik dedektörleriyle etkileşimi nadirdir, ancak pil kartınızı yanınızda taşımanız ve manuel kontrolden geçmeniz önerilir.

Kalp pili takılanlar cep telefonu kullanabilir mi?

Kablosuz şarj olan telefon modellerinde telefonun içinde mıknatıs bulunmaktadır. Bu telefon modelleri kalp piline yakın tutulmamalıdır. Cebinizde pile yakın bir yere koymamalısınız. Mümkünse telefonu kalp pilinin karşı tarafında taşımak ve kulaklıkla kullanmak daha doğrudur.

Genç Yaşta Kalp Pili Takılır mı?

Kalp pilleri çoğunlukla yaşlı hastalara takılmakla birlikte genç hastalara da takılabilmektedir. Kalp pili takılmasını gerektiren hastalığa bağlı olarak şok cihazları, tek kablolu, iki kablolu veya 3 kablolu kalp pilleri gençlere de takılabilir. Kalp pili çeşitleri hakkında bilgi almak için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Kalp Pili Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kalp pili ameliyatı ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Ancak her cerrahi işlemde olduğu gibi kişinin anatomik yapısına, kalpteki anormalliğe ve kalp pilinin kaç kablolu olacağına bağlı olarak süre değişebilir.

Kalp Pili Takılınca Hastanede Kalınır mı?

Kalp pili takıldıktan sonraki gün kalp pili değerleri tekrar ölçülür ve yara yeri kontrol edilir. Ölçümler normal ve yara yeri normal ise hasta o gün veya 1 gün sonra taburcu edilir.

Kalp pili takıldıktan sonra kolumu ne zaman hareket ettirebilirim?

Kalp pili takıldıktan sonra, birkaç hafta boyunca o taraftaki kolla ağır işler yapmamanız önerilir. Ancak günlük hayatınızda o kolunuzu hiç hareket ettirmemeniz doğru değildir. Kolunuzu günlük hayatınızın gerektirdiği işler için kullanın. Aksi takdirde donuk omuz denilen bir durum ortaya çıkacak ve kolunuzu hareket ettirmekte zorlanacaksınız. O zaman bu durumu düzeltmek için tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

Kalp Pili Kontrolü Nasıl Yapılır?

Kalp pili takıldıktan sonra düzenli aralıklarla kontrol etmek gerekir. Kabloların ve pilin ölçümleri yapılır. Kalp pilinin normal çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Gerekirse çeşitli programlamalar yapılarak pilin çalışma şekli ve hızı düzenlenir. Kalp pili aynı zamanda kalpteki herhangi bir ritim bozukluğunu da kayıt altına alır. Yapılan kontrolde ritim bozukluğu olup olmadığı da kontrol edilir. Doktorunuz herhangi bir anormallik görmezse sizi bir sonraki kontrol hakkında bilgilendirecektir. Kalp pili evde de kontrol edilebilir. Kalp pilini evde kontrol etmek ve gerekli ayarlamaları yapmak için programlayıcı adı verilen bir cihaz kullanılır.

Kalp Pili Olan Kişiler Araç Kullanabilir mi?

Normal kalp pili olan kişiler (şok kalp pilleri hariç) baş dönmesi veya bayılma yaşamadıkları takdirde bir veya iki haftalık bir süreden sonra araç kullanabilirler. Şok kalp pilleri için çeşitli kısıtlamalar vardır. İlk aylarda şok riski daha yüksek olduğu için 6 ay boyunca kişisel araç kullanımı kısıtlanır. Ticari araç kullanımı uygun değildir

Kalp Pilleri ne kadar dayanır?

Kalp pili kullanım ömrü ortalama 5-10 yıldır. Bu süre kalp pilinin kalbi uyarmak için kullandığı enerjiye ve ne kadar süreyle çalıştığına bağlıdır. Kalp pili ihtiyaç duyulduğunda devreye girecek şekilde tasarlanmıştır. Kalp pili ne kadar az sıklıkla devreye girerse ve kalbi uyarmak için ne kadar az enerji kullanırsa o kadar uzun süre dayanır.

Şok pillerinin ortalama ömrü de benzerdir. Eğer hastanın şoklanmasına gerek yoksa bu süre daha uzundur. Hasta çok fazla şok alırsa pil ömrü kısalır. Kalp pili markaları pil ömrü açısından genellikle benzerdir ancak son dönemde pil teknolojilerinin gelişmesiyle standart pillerden daha uzun ömürlü piller de kullanılmaya başlanmıştır.

Kalp Pili Biterse Ne Olur?

Kalp pili periyodik olarak kontrol edildiği için kalp pili ömrünün ne kadar kaldığı hakkında da bilgi sahibi olunur. Pil azalmışsa daha sık kontrol edilir. Her kalp pilinde, pilin ömrünün azaldığını ve değiştirilme zamanının geldiğini gösteren bir sinyali vardır. Buna ERI (Elective replacement interval) denir. Bu sinyal pil kontrolü yapıldığında görülür. Bu sinyali aldıktan sonra pil bir süre daha dayanır ancak bataryanın değiştirilme zamanı gelmiştir, uygun zaman belirlenir ve batarya değiştirilir. Bataryanın değiştirilmesi demek kablolara müdahale etmeden, jeneratörün değiştirilmesi demektir. İlk işleme göre daha kısa süren bir işlemdir.

Kalp pilleri sık sorulan sorular

Referans: Pacemakers

Güncelleme: 19 Eylül 2024

Yazıyı Paylaş

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
VK
Telegram
İçindekiler

Yazar

Picture of Prof. Dr. Taylan Akgün
Prof. Dr. Taylan Akgün

Kalp ritim bozukluklarının tanı ve tedavisi (ablasyon), kalp pili işlemleri konusunda uzmanlaşmış bir kardiyoloji uzmanıdır.
İstanbul ilinde çalışmaktadır.

Diğer İçerikler