Ablasyon Tedavisi Kaç Saat Sürer?
Bazı ritim bozukluklarının ablasyon tedavisi 20-25 dakika sürerken, bazıları birkaç saat sürebilir. Ablasyon süresini belirleyen faktörler;
Ritim bozukluğunun türü
Ritim bozukluğuna neden olan hasta bölgenin büyüklüğü
Ablasyon yapılacak bölgenin kalbin kolay ulaşılabilir bir bölümünden kaynaklanıp kaynaklanmadığı ve kalpteki önemli yapılara yakın olup olmadığıdır
Hastalardaki ritim bozuklukları aynı olsa bile işlem sürelerinde bu saydığım nedenlerle farklılıklar olabilir.
Ablasyonda Ağrı Olur mu?
SVT, WPW veya AT (atriyal taşikardi) için ablasyon yapılıyorsa hasta uyutulmaz. İşlem lokal anestezi ve hafif sedasyon ile gerçekleştirilir. Çok az ağrı hissedilir veya hiç hissedilmez. Eğer ağrı hissedilmesi muhtemel bir yerde ablasyon yapılıyorsa ağrı kesici özelliği olan anestezik ilaçlar kullanılabilir.
Atriyal fibrilasyon ve VT (ventriküler taşikardi) genellikle hasta uyutularak veya derin sedasyon altında yapılır. Bu sayede işlem sırasında ağrı hissedilmez. Ablasyondan sonra ilk birkaç gün ağrı hissedebilirsiniz, bu da ağrı kesicilerle kontrol edilir.
Ablasyondan Sonra Ritim Bozukluğu Tekrarlar mı?
SVT’lerde tekrarlama oranı %1’den azdır. Atriyal fibrilasyonda ise ilk yıl %10-15’tir ancak yıllar içinde tekrarlama riski artar. Bunun nedeni SVT’lerin küçük, nokta benzeri bir alandan kaynaklanması, atriyal fibrilasyonun ise teorik olarak kulakçıkların (atriyum) herhangi bir yerinden kaynaklanabilmesidir. Yakılan bölgelerin dışındaki alanlar da ritim bozukluklarına neden olabilir.
Ablasyon Kesin Çözüm müdür?
Başarı oranı aritminin türüne bağlı olarak değişir. SVT’lerin çoğunda başarı oranı %99’dur. Hastalığınız ortadan kalkar. Atriyal fibrilasyonda ise 1. yılda başarı oranı %85-90’dır. Zaman geçtikçe AF’nin tekrarlama riski artar. Ventriküler aritmilerde tekrarlama oranı çarpıntının yerine göre değişir. Bazılarında %95 başarı oranı varken, bazılarında %80 başarı oranı vardır.
Ablasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Ablasyon sonrası yaşam tarzınıza dikkat etmeniz önemlidir.
Alkol alıyorsanız bırakmalısınız
Sigarayı bırakmalısınız
Düzenli egzersiz yapmalısınız
Eğer kilo probleminiz varsa, bunu çözmelisiniz
Yüksek tansiyon ve diyabet gibi eşlik eden hastalıklarınız varsa, bunları kontrol etmelisiniz.
Ablasyon Sonrası İlaç Kullanmak Gerekir mi?
SVT için ablasyon yaptırdıysanız ablasyondan sonra genellikle çarpıntı ilacı kullanmanıza gerek yoktur. Atriyal fibrilasyon için ablasyon yaptırdıysanız risk durumunuza bağlı olarak en az 3 ay, belki de ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanmanız gerekir. Doktorunuz ayrıca en azından bir süreliğine ritim düzenleyici almanızı da isteyebilir. VES veya atriyal erken vurular için başarılı bir ablasyon geçirdiyseniz ve eşlik eden kalp hastalığınız yoksa genellikle çarpıntı ilacı almanıza gerek yoktur.
Ablasyon Sonrası Spor Yapılır mı?
Ablasyondan bağımsız olarak ciddi yapısal kalp hastalığınız varsa rekabetçi sporlardan kaçınmalısınız. SVT ablasyonu yaptırdıysanız istediğiniz zaman herhangi bir sporu yapabilirsiniz. Atriyal fibrilasyon veya flutter ablasyonu yaptırdıysanız evet, spor yapmanızı şiddetle tavsiye ederiz. VT veya VES ablasyonu yaptırdıysanız ve ciddi yapısal veya elektriksel kalp hastalığınız yoksa elbette spor yapabilirsiniz. Ciddi yapısal veya elektriksel kalp hastalığınız varsa doktorunuzun tavsiyesine uymalısınız.
Referans: Ablation
Güncelleme: 13 Eylül 2024